Valentinesbryllup


Ingvild og Thomas gjorde det i fjor, i år vil tre nye par gifte seg på Valentines day. Det er fortsatt noen ledige plasser - ta kontakt om dere vil gifte dere 14. februar i Årnes kirke, og les saken fra i fjor her.

Brudefolk ved alteret i Årnes kirke, med hund på gulvet og sønnen på armen.

Foto: Guro Skjelderup

 

Book bryllup her

 


 

Denne saken ble opprinnelig publisert 16.02.2023.

Helt enkelt, like stort, med hverdagsbryllup på alle hjerters dag. Ingvild og Thomas valgte et lite, enkelt hverdagsbryllup - og hverandre - på sin store dag.

– Dette ble så fint, og enda bedre enn jeg trodde det skulle bli, sier Ingvild Fremmerlid Pettersson etter vielsen. Over hele landet hadde Den norske kirke lagt til rette for ulike typer bryllup på valentinsdagen. Over 34 par giftet seg i en kirke 14.02.2023, og i Årnes kirke var det duket for hverdagsbryllup for Ingvild og Thomas Fremmerlid Pettersson. Sammen med sønnen Edor og hunden Claas gikk de opp kirkegulvet til tonene av Orsa Gamla Brudemarsch og ti minutter senere var ekteskapet inngått. Under seremonien ble kirka fylt med orgelmusikk etter parets ønsker, det var høytid, latter og gledestårer, med den nærmeste familien til stede.

 

Valgte hverdagsbryllup

Ingvild og Thomas har vært sammen i ni år, og har snakket om å gifte seg flere ganger. Men det har aldri passet helt, før anledningen bød seg da Kirken i Nes etterlyste par som ville gifte seg litt spontant på valentinsdagen. – Dette er vår mulighet, tenkte jeg, for vi har aldri ønsket oss noe stort bryllup med mange gjester, sier Thomas.

Et hverdagsbryllup er like høytidelig som et tradisjonelt bryllup, men litt kortere og enklere i formen. Sokneprest i Nes og Udenes, Lilly Lauten, som viet paret forteller at hverdagsbryllup gjerne er litt mer uformelle. – Noen ønsker nettopp en enklere ramme rundt dagen sin, og mange kan nok tenke seg å slippe både mye planlegging og å bruke store summer på et bryllup. Det setter paret og ekteskapet i fullt fokus.

Hun forteller at kirken stadig får flere henvendelser fra folk som kan tenke seg et hverdagsbryllup. – Dette er egentlig ikke noe nytt i kirka, men folk vet kanskje ikke at muligheten finnes. Vi kan vie par aller fleste uker, tirsdag til fredag kl. 15.00, så om man ønsker å gifte seg på denne måten er det bare å ta kontakt med kirkekontoret, sier Lauten.

 

Å velge det bryllupet som passer for seg

På kirkekontoret på Årnes tas det imot vigselspåmelding til alle kirkene i hele Nes. Noen har allerede booket bryllupsdag i både 2024 og 2025, men det er fortsatt mulig å bli gift i løpet av 2023, både hverdag og helg. – Det er flere helger med ledig kapasitet både i sommer og utover høsten og vinteren, sier Lauten. – Jeg tenker det er fint å være en kirke som tilbyr flere muligheter, og som er raus og åpen for hva folk ønsker seg, fortsetter hun.

Kirken i Nes har de siste årene sett at mange tar kontakt og ønsker en nedtonet og enkel seremoni. – Folk trekker fram det at det ikke koster noe, og at de slipper å planlegge så mye som veldig positivt med denne typen bryllup. Andre har vært sammen i en årrekke og vil bare få det gjort uten stor ståhei eller mye oppmerksomhet. Lauten legger til at det er viktig at folk velger den typen bryllup som passer for seg. – Ønsker man seg et stort kirkebryllup med mange gjester, flere musikkinnslag og en stor fest så er det selvfølgelig også helt i orden. Her er det rom for flere varianter, så lenge man har en å gifte seg med og papirene i orden. Vi får til det meste, smiler hun.

 

Ingvild og Thomas er i hvert fall ikke i tvil om at de valgte riktig. – Jeg sa det jo rett etter seremonien var ferdig: «Åh, dette var gøy, kan vi gjøre det igjen?», ler Ingvild. – Bedre enn det kan det vel ikke bli?

 

Tilbake
Del