Ukens andakt


Her finner du siste "Ukens andakt", samt tidligere andakter for året.

7. februar - Kristi forklarelsesdag


 

Søndagens tekst handler om å lyse opp en sannhet. Jesus blir opplyst som solen, han skinner tydeligere enn han tidligere har gjort. Bibelen er som et mysterium med mange lag, og for meg en del av troens mysterium. Bibelen har vært, og jeg tror den alltid vil være, til både inspirasjon og frustrasjon. Dens historier innehar visdom i mange lag, som vi umulig evner å forstå i ett og samme åndedrag! Søndagens tekst er fra Matteus 17, 1-8:

Disiplene får se Jesu herlighet

Jesus tok med seg Peter, Jakob og hans bror Johannes og førte dem opp på et høyt fjell, hvor de var alene. Da ble han forvandlet for øynene på dem. Ansiktet hans skinte som solen, og klærne ble hvite som lyset. Og se, Moses og Elia viste seg for dem og snakket med ham. Da tok Peter til orde og sa til Jesus: «Herre, det er godt at vi er her. Om du vil, skal jeg bygge tre hytter, en til deg, en til Moses og en til Elia.» Mens han ennå talte, kom en lysende sky og skygget over dem, og en røst lød fra skyen: «Dette er min Sønn, den elskede, i ham har jeg min glede. Hør ham!» Da disiplene hørte det, kastet de seg ned med ansiktet mot jorden, grepet av stor frykt. Men Jesus gikk bort og rørte ved dem og sa: «Reis dere, og vær ikke redde!» Og da de løftet blikket, så de ingen andre enn ham, bare Jesus.

Jesus skinner plutselig som solen. Gud er lys og kjærlighet slik det står i bibelen. Disiplene reagerer som mange av oss naturlig vil gjøre når vi opplever uforklarlige ting, med flere og ofte motstridende følelser. Hva er det som gjør at Peter foreslår å bygge hytter oppi det som skjer? Kanskje ønsker han å markere det som et hellig sted. Eller han prøver å få stunden til å vare så lenge som mulig, ved å bygge hytter som kan bidra til at de kan bli der lengre. Det er også mulig at Peter ble så glad og samtidig skremt at han ikke helt visste hva han sa. Kjærlighet er et mysterium som kan gjøre oss forrykkende glade og samtidig også redde, redde for å miste den. Vi kan lytte til kjærligheten, det er en sterk kraft som hjelper oss med å løfte blikket, også når vi er redde.

- Hilde Renate Bergly, diakon

Tilbake