Ukens andakt


Her finner du siste "Ukens andakt", samt tidligere andakter for året.

28. mars, Palmesøndag: En himmelsk duft av Wunderbaum


 

 

Det hender vi møter mennesker som er annerledes enn oss selv. 

En annen livsstil, andre klær, en annen kultur. Noen ganger kan det være krevende å ta seg tid til å bli kjent med mennesker som umiddelbart ikke ligner på oss selv.

Det siste året har det vært mer tid til å se på serier. Jeg synes en av de virkelig gode seriene som har kommet er «Rådebank» på NRK. Her får vi følge en gjeng med unge rånere fra Bø i Telemark.

De er som rånere flest; de kjører rundt i timesvis og henger rundt på bensinstasjoner og gatekjøkken. Men vi får også se så mye mer. Bak eimen av Wunderbaum og rasling av terninger er det ungdom som er sårbare, snille og modige. De ivaretar og trøster hverandre når livet er utfordrende.  Man blir glad i denne gjengen.

Det er så lett å trekke enkle konklusjoner når vi ikke ser det hele og fulle bildet av hvordan mennesker lever og er.

Det er derfor ikke så vanskelig å disiplenes skepsis i søndagens tekst.

«Mens Jesus var i Betania, hjemme hos Simon den spedalske, kom det en kvinne bort til ham med en alabastkrukke med kostbar salve. Den helte hun ut over hodet han mens han lå til bords. Disiplene så det og ble forarget. «Hva skal denne sløsingen være godt for?» sa de: «Salven kunne vært solgt for en stor sum og pengene gitt til hjelp for de fattige.». Men Jesus merket det og sa til dem: «Hvorfor plager dere henne? Hun har gjort en god gjerning mot meg? De fattige har dere alltid hos dere, men meg har dere ikke alltid. Da hun helte denne salven ut over kroppen min, salvet hun meg til min gravferd. Sannelig sier jeg dere: Overalt i verden hvor dette evangeliet blir forkynt, skal også det hun gjorde, fortelles til minne om henne»

Joh 12:1-5

Maria kommer inn og heller en kostbar salve over Jesu hode. Disiplene blir oppgitt. Salven var verdt en årslønn og kunne vært gitt til de fattige i stedet. Det er jo mye riktig i det de påpeker. Jesus visste samtidig at han snart skulle dø. En slik salve ble ofte brukt til å salve konger før deres død. På denne måten viser Maria resten av verden, til alle tider, at hun tror at Jesus er Guds sønn. Jesus verdsetter hennes kjærlighetshandling fremfor disiplenes ferdigtygde fraser.

Det var sånn Jesus var. Han utfordret hele tiden de som satt på sin høye hest og trodde de var litt bedre enn de andre.

Hvis vi evner å finne gull i hverdagens opplevelser og menneskemøter, kan vi finne mye himmel på jord.

 

For sånn tror jeg du er Gud

Der du kommer

Uten spetakkel

Sittende lavt

Med beina subbende i bakken

På vei inn i livet mitt

For jeg tror det stemmer det

Du er nok en jeg ikke får øye på

Hvis jeg bare myser

Oppover

(Palmesøndag av Trygve Skaug)

 

God påske!

- Bente Sverdrup, menighetspedagog

Tilbake