Ukens andakt


Her finner du siste "Ukens andakt", samt tidligere andakter for året.

27. juni - 5. søndag i treenighetstiden: Fast grunn


 

 

Det siste halvåret har vi alle blitt påminnet om viktigheten av å ha fast grunn under huset der vi bor. Vi er blitt veldig oppmerksomme på alle uregelmessigheter i jordflatene rundt oss og ser vi bevegelse i leirgrunn, så er vi kjappe til å varsle. Trygg grunn der vi bor og lever våre liv er essensielt for vår egen trygghet. Usikkerhet om grunnforhold skaper utrygghet og frykt hos mennesker. Vi trenger å få bekreftet at jorda vi bor på og beveger oss på er sikker.

 

I søndagens tekst som står i Matteus 7,21-29 forteller Jesus om en mann som bygde huset sitt på sand og når styrtregnet kom så kollapset huset hans. En altfor gjenkjennelig fortelling for alle. Men Jesus bruker denne fortellingen for å si noe om våre liv. Et helt konkret bilde som i overført betydning sier noe viktig om det å være menneske.

Vi trenger alle trygg og fast grunn å bygge våre liv på. Mennesker som blir født inn i utrygge relasjoner eller utrygge områder, mennesker som blir utsatt for hendelser som skaper utrygghet, blir frarøvet muligheten til å leve livet sitt fullt ut. De får ikke en fast grunn å bygge sitt indre hus på. Men også vi som vokser opp med trygge rammer rundt oss kan også oppleve at vi bygger vårt indre hus på usikker grunn. Vi bygger det på en grunnmur av søken etter andres anerkjennelse, jaget etter å bli likt av alle, og frykten for hva andre måtte mene om våre liv. Da får vårt indre hus en dårlig grunn å stå på og når vi møter på utfordringer og vanskeligheter så raser huset.

 

Når vi bygger fysiske hus så finnes det en masse lover og reguleringer som må følges for at huset skal være trygt og godt å bo i. Og for at det skal tåle alle ytre påkjenninger uten å rase sammen. Men hva med våre liv? Finnes det lover og reguleringer for at våre liv skal tåle alle de ytre påkjenningene vi bli utsatt for? Forskningen kan gi oss noen svar på hva som skal til for å berede et godt grunnlag, men i virkeligheten så funker det ikke alltid. Vi erfarer alle, en eller annen gang i livet, at vi trenger NOE mer, eller NOEN mer. For det er ikke alt vi fikser alene, uansett hvor godt rustet vi er for livet.

 

Det å innse at vi trenger andre mennesker er en berikende erfaring, vi trenger hverandre. Ingen mennesker er en øy for seg selv, våre liv henger sammen. Og sammen så kan vi klare det utroligste. Men Jesus minner oss også på at det finnes en enda sterkere grunn å bygge våre liv på, og det er troen på Gud, troen på at det finnes en som alltid er der, en vi kan komme til med hele livet vårt. En som aldri svikter når det stormer i livet. Gud har ikke lovet at ved å tro på han så vil alt i livet være greit, men Han har lovet at uansett hva livet kaster på oss så går han sammen med oss. Det er å bygge livet på fast grunn som tåler storm og uvær.  

 

- Lilly Lauten, sokneprest i Nes og Udenes.

 

Tilbake